Meet the teacher #3 – Iris von Aesch

Wat: pilates
Wanneer: woensdag 09.30-10.30 (intermediate), woensdag 10.45-11.45 (beginner)

Wat is pilates eigenlijk?
“Pilates is een bewegingsvorm die de houdingsspieren traint. Je zorgt er eigenlijk voor dat alle botten weer goed op elkaar worden gezet. Dat doe je door oefeningen die de spieren in de lengte trainen.”

Is het een vorm van yoga? Daarbij train je je spieren toch ook in de lengte?
“Yoga en pilates hebben overeenkomsten, zoals het uitgangspunt dat lichamelijke en geestelijke gezondheid verweven zijn. Maar ze hebben wel een andere oorsprong. Joseph Pilates was eigenlijk een meneer die gek was op beweging – hij was op zoek naar een manier om oorlogsveteranen beter te helpen met hun revalidatie. Door bepaalde oefeningen waarbij de spieren precieze, gecontroleerde bewegingen maken, nam de kracht en het uithoudingsvermogen van de veteranen toe.”

En wat is dan het effect?
“Door de oefeningen met aandacht te doen, leer je je lichaam kennen en je spieren bewust te beheersen. Dit bewustzijn van bewegen neem je mee in het dagelijks leven. Doordat de oefeningen je lichaam rekken en er tegelijk aan spiersterkte wordt gewerkt, krijg je lange en sterke spieren. Je ziet in de lessen dat mensen snel sterker worden, dat kan al na één les. Doordat je je sterker en langer voelt kun je de dag beter aan.”

Wat heeft je doen besluiten om juf te worden?
“Ik kom uit de geneeskunde, ik heb 1 jaar als arts-assistent pathologie gewerkt.  Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de mens en hoe het lichaam werkt en daarin heb ik beweging en anatomie altijd heel belangrijk gevonden. Na mijn bevalling volgde ik op advies van mijn fysio pilates. Die lessen – van Arden, die ook bij de studio werkzaam is geweest – hebben mij niet alleen geholpen in mijn herstel, ze inspireerden mij ook. Arden is danseres, ik keek mijn ogen uit en mijn oren klapperden. En toen kreeg ik een… hoe heet dat?”

Een openbaring?
“Nou eigenlijk wel. Ik zag mensen door pilates van hun rugklachten af komen en dacht opeens: ik ga juf worden, waarom ga ik geen pilates geven? Nadien twijfelde ik natuurlijk, maar Arden liet me een maand meedraaien met de lessen en vervolgens ben ik opleidingen gaan doen. Nu geef ik alweer drie jaar les bij Jenny.”

Voor wie is pilates geschikt?
“Wat mij betreft kan iedereen pilates doen. Het is vooral ook geschikt bij fysieke klachten. In de studio is ruimte voor een persoonlijke benadering. Je gaat samen kijken wat iemand al kan, en van daaruit ga je verder. Al begin je maar met één teen. Dat vind ik het mooiste, mensen op hun gemak stellen.”

Dankjewel Iris!

Ook geïnteresseerd in onze lessen? Zie het lesaanbod en schrijf je in!