Meet the teacher #2 – Tanya Pattianakotta

Wat: jazzdans
Wanneer: woensdag 19.00 – 20.15 uur (intermediate), woensdag 20.15 – 21.45 uur (advanced), dinsdag 20.15 – 21.45 uur (extra trainingsles)

Waarom heet het eigenlijk jazzdans, als je helemaal niet op jazz danst?
“Jazz staat voor improvisatie in muziek. Jazzdans is een vorm van dans die zijn wortels heeft in de entertainmentindustrie en de Afrikaanse dans en muziek, waarbij de bewegingen in harmonie zijn met de muziek. Jazzdans heeft niet per se een relatie met jazzmuziek, vaak wel met dynamische muziek.”

En ‘jazzballet’ dan?
“In de jaren 80 en 90 was jazzdans nog erg beïnvloed door ballet. Destijds zag je jazzdans ook nog echt op de podia, dat is nu – op afgezwakte vormen in musicals na – eigenlijk verdwenen. Tegenwoordig zie je meer vloerwerk en elementen uit urban en hiphop. Dat zou je meer streetjazz kunnen noemen. Ik kies per blok een stijl die de boventoon voert.”

Kun je wat voorbeelden geven van de muziek die je gebruikt?
“O, dat kan van alles zijn, van pop tot soul en van trip hop tot R&B. De afgelopen tijd heb ik choreografieën gemaakt op Massive Attack en Donna Summer, nu ben ik bezig met een dans op een nummer van Pink Floyd. Heel breed dus.”

Wanneer ben je zelf begonnen met dansen?
“Ik ben geboren in een Zeeland, ben daar als 2-jarige op les gegaan en nooit meer gestopt. Aan het einde van de middelbare school danste ik zeven keer per week, toch ging ik bedrijfskunde studeren in Rotterdam. Maar tijdens mijn studie was ik vooral bezig om mijn carrière toch richting het dansen te sturen. Uiteindelijk ben ik toch naar de dansacademie gegaan, omdat mijn hart echt bij het lesgeven ligt. Zelf dansen is ook leuk, maar het is prachtig om bij het lesgeven te zien hoe mensen zich ontwikkelen.”

Hoe hoog ligt de lat bij jouw lessen?
“Er zijn verschillende niveaus waarop je les kunt volgen bij de studio. Mijn lessen zijn op intermediate en advanced niveau en dat kan ook nog uitgebreid worden met extra training. In mijn lessen zitten altijd technische elementen. Het maakt niet uit of je dat al kunt, ik vind het essentieel: ik wil graag dat je leert. Mijn leerlingen hoeven mij niet precies na te dansen, ik vind het belangrijk dat ze een eigen interpretatie geven aan hun dans in de muziek. Dat is juist de lol eraan, dat je je gevoel kwijt kunt in het dansen.”

Dankjewel Tanya!

Ook geïnteresseerd in onze lessen? Zie het lesaanbod en schrijf je in!