Meet the teacher #1 – Daniëlla Paape

Wat: yogales volwassenen
Wanneer: woensdag 9.30 –10.30 uur, zondag 9.30 – 10.30 uur

Wat voor soort yoga geef je?
“Ik noem het Dani-yoga: een mix van hatha yoga, flowyoga en poweryoga. Hatha yoga is de klassieke yoga. De nadruk ligt daarbij op een rustige opbouw van de oefeningen en op een regelmatige ademhaling. Flow gaat wat sneller, de houdingen volgen elkaar op zonder echte pauzes. Poweryoga gaat – zoals de naam al zegt – vooral om kracht. Maar ik kijk ook heel erg naar de groep. Ik probeer altijd een thema te verwerken in mijn lessen, bijvoorbeeld heupen of benen.”

Je komt uit de sportwereld, hoe ben je zo op yoga gekomen?
“Na mijn masteropleiding als aerobics- en fitnessinstructeur heb ik een aantal jaren in een fitnessschool gewerkt. Ze hadden daar ook clubyoga en dat vond ik zó leuk. Later ben ik de spirituele kant van yoga meer gaan ontdekken en ben ik een integrale yoga-opleiding gaan volgen.”

Spirituele kant?
“Yoga heeft mij veel meer rust gebracht, ook mentaal. Bij fitness ben je voornamelijk met de buitenkant bezig. Als je wat ouder wordt, krijg je – denk ik -meer behoefte om ook de binnenkant te ontdekken. Door de asana’s te oefenen, de houdingen, leer je meer in het moment te zijn en daarvan te genieten. Je gaat de kleine dingen meer waarderen.”

Dat is natuurlijk ook helemaal hip nu.
“Klopt, maar yoga is de hype inmiddels wel voorbij. In het Westen is het lichaam heel belangrijk, maar aan de verbinding lichaam-geest is altijd minder aandacht besteed. Je ziet dat steeds meer mensen yoga beoefenen en op zoek gaan naar die verbinding.”

Wat vind je zo leuk aan het lesgeven?
“Als ik blije gezichten zie aan het einde van dat uurtje, geeft dat mij heel veel energie. Natuurlijk wil je graag naar die eindpositie als doel, maar ik vind het belangrijk dat mensen op hun gemak zijn en dat ze ook kunnen genieten van de les. Die les moet rust, kracht en ontspanning bieden, maar ook verbinden. Met jezelf en je lichaam, maar ook met de andere mensen: je praat wat, je leert elkaar kennen, je deelt iets. Dat vind ik heel mooi.”

En wat is nu eigenlijk jóuw favoriete asana?
“De kapotasana.”

Pardon?
“Haha, de Duif. Niet omdat je er kapot aan gaat, maar omdat het een echte heup-opener is. Je strekt je achterkant en heupen daarmee heel lekker.”

Dankjewel Daniëlla!

Ook geïnteresseerd in onze lessen? Zie het lesaanbod en schrijf je in!

Daniella - yoga